„Arra a megfigyelésre tettem szert, hogy egy célirányos élet általában jobb, gazdagabb, egészségesebb, mint egy céltalan, és jobb az idővel előre tartani, mint az idő ellen visszafelé lépkedni.” Carl Gustav Jung

Nyugdíjkérdés

A nyugdíj kérdése egész Európában, sőt talán az egész világon fejtörést okoz a társadalom számára. Magyarországon is egyre többen felismerik már, hogy az állam által nyújtott nyugdíj még a magán és az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítással sem jelent akkora összeget, amellyel fenn tudja tartani meglévő életszínvonalát nyugdíjas korában. Az alaptörvény nem rendelkezik a szociális biztonság szavatolásáról, ami az öregségi nyugdíjra is vonatkozik. A több mint három éve a magán-nyugdíjpénztárakban lévő pénzek elvonása után, sem kerültek bevezetésre az egyéni számlák az állami nyugdíjrendszerben. Bevezetik-e valaha is, ha igen fog ez egyáltalán segíteni az egyéneken?

Igazából 2014 végére, de 2015 elejére szinte kijelenthető, hogy ma hazánkban nincs olyan nyugdíj megoldás, melyre 100%-os biztonsággal számíthatunk.

Mi ennek az oka?

Egyrészt demográfiailag fogyó nemzet vagyunk, másrészt öregszik a társadalmunk ezzel egyetemben az élve születettek száma jelentős lemaradásban van, ennek egyenes következménye az, hogy az aktívan dolgozók száma kevesebb, mint az eltartottaké, és ez az arány folyamatosan romlik az évek előrehaladtával tehát, ROMLIK A TÁRSADALOM ELTARTÓ KÉPESSÉGE! Mindenki, akiknek még legalább 20 éve van hátra a nyugdíjig, nagy valószínűséggel nagyon sovány támogatásra számíthat majd az állami nyugdíjkasszából.

korfa

Hogy néz ez ki számokban?

Az ún.” Ratkó korszak” gyermekei 2- 3 év múlva jelentős számban mennek nyugdíjba. A ma hatályos öregségi nyugdíj korhatár 62 év, ami folyamatosan nő jelen szabályozás szerint 65 éves korig. Akik tehát 1956 decembere után születtek, azoknak a nyugdíjba vonulási  jogosultsága már 65 év lesz.

Tehát a valódi kérdés, nagyon egyszerű: Mennyi lesz –  és ha igen – a nyugdíjam?

Elegendő lesz-e az összeg az életszínvonalam biztosítására? Az is szem előtt kell tartani, hogy az utolsó fizetés nem lesz azonos összegű az első nyugdíj összegével.

A garantált állami minimál nyugdíj jelenleg 28 500 Ft. Ez tény! Ezt nagy valószínűséggel mindenki meg fogja kapni így is – úgy is. Elég ez?

Összefoglalva:

  • Folyamatosan nő az átlagéletkor,ebből kifolyólag nagy valószínűséggel emelkedik a nyudíjkorhatár, illetve emelkedik a nyugdíjas korban eltöltött évek száma :
  • várhato.jpg
  • Csökken a születések száma, romlik a társadalom eltartó képessége.
  • A fentiekből kifolyólag az állami nyugdíjrendszer nyugdíj fenntartó képessége folyamatosan romlik,  kivéve, ha ezek a trendek valamitől megváltoznak.
  • Azt se felejtsük el továbbá, hogy  az elmúlt 20 évben több százszor változott a nyugdíjtörvény és ezt  a mostanit se vésték kőbe.
  • Az infláció lehetőségével még nem is számoltunk, ami kárunkra garantálja a mi nyugdíjunkat.
  • A minimál nyugdíj –az is inkább segély, mint nyugdíj – összegéért néhány tíz évvel ezelőtt akár egy új autót lehetett vásárolni, és ma? (talán másfél tank benzin)!
  • Azt is be kell látnunk, hogy a magánnyugdíj pénztárak sem adják meg mindenki számára a megnyugtató választ a fenti kérdésekre.

Az egyén számára az igazi garanciát az jelenti, hogy ha saját nyugdíjalapot képez, lehetőleg olyan megoldásban, amely ténylegesen a saját nyugdíját garantálja.

Nézzük az alábbi példát!

Ahhoz, hogy a nyugdíj csak havi 50 ezer forinttal egészüljön ki, akkor a nyugdíjba vonuláskor 10 millió Forint megtakarítással kell rendelkeznie. Aki tehát, 20 éven keresztül havi 10 ezer forintot takarít meg, körülbelül ennek a negyedét tudja majd összegyűjteni.

A fenti példa szerint tehát, SZÜKSÉGES, HOGY AZ AKTÍV IDŐSZAKÁBAN MEGTERMELT JÖVEDELMÉBŐL egy megfelelő hozamot nyújtó öngondoskodási programot, azaz egy egyéni nyugdíjszámlát
indítson.