„Arra a megfigyelésre tettem szert, hogy egy célirányos élet általában jobb, gazdagabb, egészségesebb, mint egy céltalan, és jobb az idővel előre tartani, mint az idő ellen visszafelé lépkedni.” Carl Gustav Jung

Befektetés

Biztonságos befektetés az értékpapír és a befektetési alap

Ha holnaptól mondjuk, 50.000 Ft -al kevesebb lenne a jövedelme, az hiányozna, érzékenyen érintené? Ha a válasz igen olvassa át ezt az oldalt!

Mi a hosszú távú befektetések esetén az értékpapír alapú befektetési alapokat tartjuk az egyik legjobb megoldásnak, ami igaz nyugdíjprogramra is. Ezzel valóban jó biztonsággal lehet elérni a piacon fellelhető legmagasabb hozamokat.

Miért?

Mert az valljuk: Vásárolj olcsón, ne költs rá, add el drágán, legyen magas hozamú, és értékálló, érték növekvő!

Hogy is működik? Megpróbáljuk röviden összefoglalni a teljesség igénye nélkül.

Az értékpapír- piaci befektetői magatartás két különböző stratégát alkalmaz.

Az egyik a rövidtávú, a spekuláns. Azt figyeli, éppen minek változik az árfolyama fel, illetve le irányba rövidtávon. Ez akár, 10 perc -től, 1-2 hónap fajtájuktól függően.

A másik a hosszú távú befektető. Aki így gondolkodik, a pillanatnyi árfolyammozgások nem érdeklik, mert hosszú távon, vagy akár „örökre” befektetője akar lenni adott blue chip vállalatnak, mert a lényeg az hogy, a cég hosszú távon jól dolgozzon. Egy ilyen vállalat (pl. Coca-Cola) részvényébe fektetünk, akkor az adott pillanatnyi, illetve a holnapi értékét sosem tudhatjuk, de abban biztosak lehetünk, hogy 7-20 éves távban az értéke komoly növekményt eredményez.

A hosszú távon a befektetők sokkal sikeresebbek, kisebb kockázat mellett, amíg a spekulánsok több szempontból inkább „szerencsejátékosok”. Az még „emészthető”, hogy az ember 25 évesen elkártyázza minden pénzét, de 50 év felett, már nem célszerű rulettre felrakni a jövőnket, vagy a nyugdíjunkat.

Tőzsdei indexek vizsgálata során megállapítható, hogy az elmúlt 20 éves távban 4 olyan év volt, amikor teljesen átlagos portfolióval veszthettünk (kb. 25%) és 16 olyan év volt, amikor nyerhetett. Az évi átlag hozam 12% Dollárban.

Aki hosszú távú befektetőként, még teljesen átlagos portfolióval is szinte biztosra mehetett, hogy magas hozamot realizál, aki rövidtávra spekulál, minden további nélkül elveszíthette a pénzének akár több mint a felét is.

Most akkor kockázatos az értékpapír alapú befektetés vagy sem? Ez attól függ. Egy kis matek!

Ha 1-2 évre indítunk ilyen befektetést, akkor kb. 25% esélyünk van arra, hogy kevesebb pénzünk lesz a végén, mint amit beraktunk. Kb. 5% eséllyel csak a felét kapjuk meg a berakott pénzünknek. Viszont kb. 12% esélyünk van arra, hogy a dupláját kapjuk meg.

Hosszú távon, 10 – 15 évre viszont már gyakorlatilag nulla az esélye, hogy tőkét veszítsünk. Mivel a hosszú idő ki is átlagol. A befektetők 95%-nak 11% és 15% közti évi hozama lesz és ez nem kevés. 11%-nál 10 év alatt a pénzünk nyolcszorosát, 15%-nál a tizenhatszorosát kapjuk meg.

Mivel lehet egy hosszú távú befektetést biztonságossá tenni? Ennek három alapvető eszköze van.

Az egyik a kockázatok porlasztása. Nem egy részvényt vásárolunk, hanem sokból egy keveset. Így ha valamelyik cég bajba is kerülne, ez nagy veszteséget nem okoz. Erre ma már kifinomult módszerek vannak.

A második a jogi helyzet optimalizálása. Ez szép és elegáns megfogalmazása annak, hogy a befektetéseinket úgy intézzük, hogy azok jövedelme után a lehető legkevesebbet veszítsük el adók, illetékek stb. formájában.

A harmadik eszköz a folyamatos menedzselés. 10 -15 év hosszú idő, ez alatt sok minden történhet. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan a befektetés portfolióját úgy alakítjuk szakember segítségével, hogy az mindig az optimális legyen (pl. olcsón vásárol és drágán ad el), ez a Befektetési Alap.

Az ember a kitűzött céljainak elérésével fejlődik.  Cégünk, olyan megoldást keresett és talált is, ahol a Befektetési Alap menedzsereinek célja az, hogy olyan korszerű befektetési lehetőséget kínáljanak, ami megfelel a befektetők mindenkori igényének: magas hozam, biztonsági stratégia, rugalmasság és értékállóság.  Kínálatunkban, a Befektetési Alapban, olyan személyre szabott lehetőséget ajánlunk, amellyel a befektető a saját igényeinek megfelelően alakíthatja portfóliójának összetételét, akár a futamidő alatt is (átváltási díjtól mentesen). Ezáltal a legjobban prosperáló alapok hozamaiból, egy jól összeválogatott kötvényekből és betétekből álló portfólió biztonságából, valamint a fizikai arany értékállóságából részesedhet az Ügyfél.

Népszerű és Ügyfélbarát az a befektetési alap, ahol a fix, biztos osztalékot (általában 6-8%-ot), és e fölött további plusz 2-5% árfolyam nyereséget érhetünk el.

Az osztalék évente kivehető, vagy éppen a befektetésben hagyható, így a befektetett összeg ennyivel is növelhető, míg a nyereség az alap futamideje végén érhető el.

Néhány kényes kérdés

Mit gondol, kinek állhat érdekében az, hogy elhitessék azt, hogy a hosszú távú értékpapír alapú befektetések nem biztonságosak?

Vizsgáljuk meg vételi ár, fenntartási költség, hozam és értékállóság szempontjából! 

A bankoknak?!  – akkor ugyanis az ügyfelek elvinnék a biztos kamatot adó bankszámláról a pénzüket. (A bankok pontosan így keresnek rekordprofitokat – Ön berakja a pénzét biztos kamatra a bankba, ők meg az értékpapírpiacon és a gazdaságban megforgatják.)

Az államnak?! – az állam szeretné, ha Ön kedves olvasó államkötvényekbe rakná a pénzét. A részvények ennek a konkurensei.

A banki lekötés, betét és az állampapírok vétel ára alacsony, fenntartási költsége viszonylag drága a sovány kamatért és nem feltétlenül értékálló.

A kereskedelem?! – ha Ön elhiszi, hogy a megtakarítások nem biztonságosak és ráadásul nem is hoznak jól, akkor semmi akadálya annak, hogy most rögtön elköltse náluk minden pénzét, lehetőleg hitellel kombinálva.

Általában vételi ára magas (komoly árrés), fenntartása (hitelből) viszonylag drága, kamata, hozama nincs, és nem értékálló, sőt hamar értéktelenedik.

Ingatlan beruházók, közvetítők?! – ha Önt meg lehet győzni, hogy az elvont értékpapírok helyett a megfogható falakba fektessen (most, hogy az a fal miből és hogyan épült tekintsünk el) akkor nekik nyert ügyük van.

Az ingatlan vételi ára általában magas, fenntartási költsége (hitelből) magas, kamata, hozama valójában hitel nélkül is alacsony ugyan, de értékálló befektetés

Szóval kinek érdeke meggyőzni Önt, hogy a hosszú távú értékpapír alapú befektetések nem biztonságosak? Praktikusan mindenkinek – saját magát kivéve. Fejlettebb pénzügyi ismeretekkel rendelkező országokban, a családi megtakarítások döntő része elsősorban befektetési alapokban van!

Miért?

Mert az értékpapírok vételi ára alacsony, szinte elhanyagolható a fenntartási költsége, a magas, átlagfeletti hozam mellett, és értéknövekvő hosszú távon is. Ezért van, az, ha halljuk, „én már minden hozamból oldok meg!” Ugye Ön is ismer vagy hallott már ilyen emberekről?

 Fontos Önnek a pénzügyi jövője? Vannak kérdései?  Kérjen időpontot most!

Figyelem! A tájékoztatás nem teljes körű. A jelen oldalon leírtak nem minősülnek konkrét ügyben adott befektetési-, adó-, vám-, társadalombiztosítási vagy egyéb üzleti tanácsnak. A Befektetési Politika és a befektetések tervezése a pénzügyi tervezés menetében nem irányul befektetési tanácsadásra, nem javasol, és nem valósít meg semmilyen befektetési tranzakciót. Az EBP Kft. nem vállal semmilyen felelősséget az itt megfogalmazottak helytelen felhasználásából eredő esetlegesen bekövetkező anyagi és erkölcsi károkért, jogkövetkezményekért.